Moscowa is onderdeel van de Facultatieve. Vanaf de oprichting in 1874 zet de Facultatieve zich in voor een waardig afscheid naar eigen wens. De Facultatieve bouwde het eerste crematorium van Nederland: Westerveld (1913).
Vrijheid in keuze tussen begraven en cremeren speelt in de geschiedenis van de Facultatieve een belangrijke rol. Die vrijheid in keuze geldt als onze blauwdruk, dat is al zo vanaf het begin en dat is het nog steeds. In Nederland beheert de Facultatieve crematoria, begraafplaatsen en rouwcentra. Maar ook buiten Nederland maken meerdere crematoria deel uit van de Facultatieve.
Persoonlijk en betrokken
Hoe en op welke manier het laatste afscheid eruitziet, is heel persoonlijk. Van een intieme begrafenis in kleine kring tot een crematie voor velen. Ook zijn er tal van mogelijkheden in gedenkmonumenten, sierurnen en laatste bestemmingen van as. Onze medewerkers vertalen samen met u en uw uitvaartondernemer de meest uiteenlopende wensen in dierbare herinneringen. Steeds weer staat daarbij keuzevrijheid voorop.
Op Moscowa bevinden zich circa twintigduizend graven, waar tussen de veertig- en vijftigduizend mensen begraven zijn. Uit Arnhem, maar ook van daarbuiten. Uit verschillende windstreken vonden markante burgemeesters, predikanten, architecten en kunstenaars hier een laatste rustplaats. Denk aan luchtvaartpioniers Van Maasdijk en Spandaw, tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer, dichter Dirk Troelstra, muzikant Tata Mirando en veel van zijn beroemde familieleden. Ook de uitvaarten van cabaretier Wim Kan en voetballer Frans de Munck, ‘De zwarte panter’, waren op Moscowa.