Direct naar:

80 Jaar Slag om Arnhem: Eerbetoon aan Verzetsstrijders op Moscowa

Op 17 september, precies 80 jaar na de Slag om Arnhem, vond er een bijzondere herdenkingsbijeenkomst plaats op Moscowa in Arnhem. Moscowa is, net als veel andere plekken in Arnhem, nauw verbonden met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en herbergt de graven van vele verzetsstrijders die hun leven gaven voor de vrijheid.
Datum: 18 september 2024

Tijdens deze bijeenkomst werd speciaal stilgestaan bij Johannes Penseel, een van de verzetshelden die op Moscowa begraven ligt. Onderzoeker en schrijver Giel Heintzbergen verzorgde een indrukwekkende lezing waarin hij het leven en de moed van Penseel belichtte, evenals het bredere verzet in Arnhem tijdens de oorlogsjaren.

De herdenking werd muzikaal begeleid door een doedelzakspeler, die met zijn klanken een bijzondere sfeer creƫerde, passend bij de gelegenheid. Na de lezing volgde een ingetogen wandeling door het gedenkpark, waarbij de aanwezigen bloemen legden op het graf van Johannes Penseel als eerbetoon aan hem en alle verzetsstrijders die op Moscowa hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Het moment van bezinning werd afgesloten met het spelen van de Taptoe, een traditioneel eerbetoon aan de gevallen helden.