Advies & Zorg
Moscowa-horizontaal-tag-kleur

Herinneringen aan de oorlog

Net als veel plekken in en om Arnhem, is Moscowa verbonden met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Veel graven en namen herinneren aan de oorlog.
Datum: 3 april 2023

Zoals het graf van tweede luitenant bij de Royal Air Force (RAF) Geert Overgaauw. In 1940 vluchtte Overgaauw met zijn vriend Jan Leendert Plesman (zoon van Albert Plesman, Nederlands luchtvaartpionier en oprichter van de KLM) per fiets via België, Frankrijk en Spanje naar Portugal. Daar vandaan vlogen zij in augustus 1941 met een Douglas DC-3 naar Bristol, waar ze piloot werden. Tijdens een aanval moest Geert een bom lossen boven Deelen; hierbij werd hij uit de lucht geschoten door de vijand. Achteraf bleek dat de ouders van soldaat Overgaauw, wonende in omgeving Arnhem, dit noodlottige ongeval voor hun ogen hebben zien gebeuren.

Giel Heintzbergen is onderzoeker en schrijver. Hij schreef het boekje ‘Gone but not forgotten – war graves on Moscowa’, waarin hij schrijft over verschillende ‘vliegers’ die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en waarvan het graf op Moscowa te vinden is – zoals Overgaauw.  U kunt het boekje via Moscowa bestellen.

Momenteel inventariseert Giel welke (oorlogs)slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op Moscowa begraven liggen en nog niet als zodanig zijn geïnventariseerd en gedocumenteerd. Heeft u informatie? Laat het ons weten!