U bent hier: Home > Over Moscowa
Al sinds 1876 is Moscowa onlosmakelijk verbonden met Arnhem. Tal van bekende Arnhemmers vonden hier hun laatste rustplaats. Het architectonische ‘landmark’ wordt gevormd door de twee aula’s met hun karakteristieke puntdaken en prachtige monumentale glas-in-loodramen van de graficus Jan P.C. van Doorn.
Naast de door de mens gecultiveerde kant is er de rijke en gevarieerde natuur, waarin bloemen, struiken en bomen vechten om de aandacht. Samen maakt dit van Moscowa een plek die met recht uniek mag worden genoemd.
De geschiedenis van Moscowa gaat terug naar 1873. Arnhem besloot om buiten de stadsgrenzen een nieuw grafveld in te richten. In 1876 vond de eerste begrafenis plaats.
De naam dankt Moscowa aan de nabijgelegen hofstede van baron van Heeckeren van Enghuizen. Deze vechtlustige beroepsofficier vernoemde zijn boerderijen naar de veldtochten die hij in Franse dienst maakte. In dit geval de rampzalige veldtocht van Napoleon naar Moskou in 1812, waarvan slechts een handvol soldaten heelhuids terugkeerde en die het einde inluidde van Napoleons greep op de landen van Europa.
Op Moscowa bevinden zich circa twintigduizend graven, waar tussen de veertig- en vijftigduizend mensen begraven zijn. Uit Arnhem, maar ook van daarbuiten. Uit verschillende windstreken vonden markante burgemeesters, predikanten, architecten en kunstenaars hier een laatste rustplaats. Denk aan luchtvaartpioniers Van Maasdijk en Spandaw, tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer, dichter Dirk Troelstra, muzikant Tata Mirando en veel van zijn beroemde familieleden. Ook de uitvaarten van cabaretier Wim Kan en voetballer Frans de Munck, ‘De zwarte panter’, waren op Moscowa.
Op de begraafplaats stond vroeger een lokaal voor schijndoden. Gevoed door gruwelijke verhalen was men als de dood levenden te begraven. Na het overlijden hield men bij de dode een spiegeltje of een veertje voor de mond. Besloeg het spiegeltje niet of bewoog het veertje niet, dan was de dood ingetreden en kon men veilig begraven. Een ingenieus alarmbellensysteem in het schijndodenhuis bood overledenen een laatste kans de grafdelvers erop te wijzen dat ze te vroeg waren.
Verhalen over de schoonheid en culturele historie van Moscowa reiken verder dan alleen Nederland. In 2013 traden we toe tot de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Dit Europese genootschap erkent bijzondere begraafplaatsen met een rijkdom aan architectuur en monumenten als cultureel erfgoed. Ook in dit prestigieuze rijtje? Het monumentale Père-Lachaise in Parijs, Montjuïc in Barcelona en Cimitero del Verano in Rome. Het enige andere Nederlandse lid is begraafplaats en crematorium Westerveld, gelegen in de duinen van Velsen.
Laat u inspireren door de vele mogelijkheden die Moscowa u te bieden heeft om het afscheid van uw dierbare precies zo vorm te geven als u wenst. Een wandeling over het park geeft vaak al ideeën. Langs de paden liggen de meest uiteenlopende graf- en urnenmonumenten. Laat u digitaal inspireren of bezoek Moscowa voor een rondleiding.
De ruimtes op Moscowa verschillen in omvang en sfeer. Iedere ruimte heeft een heel eigen identiteit. Er zijn twee sfeervolle aula’s, beide voorzien van prachtige glas-in-loodramen. Voor een intieme plechtigheid in kleine kring biedt Moscowa meerdere sfeervolle familiekamers.
Aan de rand van Moscowa, bij de Waterbergseweg, staat het theehuis. In deze voormalige beheerderswoning (inmiddels een gemeentelijk monument) zijn bezoekers welkom voor een kop koffie, verse thee, een gebakje of een broodje. Vanaf het theehuis vertrekken wandelroutes en regelmatig ook rondleidingen over het gedenkpark. Wilt u meer weten over de historie of de mogelijkheden van afscheid nemen op Moscowa? Ook daarvoor kunt u in het theehuis, bij onze medewerkers, terecht. Het theehuis is geopend van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur.
Moscowa is onderdeel van de Facultatieve. Vanaf de oprichting in 1874 zet de Facultatieve zich in voor een waardig afscheid en de mogelijkheid tot cremeren in Nederland.